για την Κύπρο και τον διαμεσολαβητή Ντάουνερ

αναδημοσίευση από το

CyprusIndyMedia.org / Κύπρος ~ Kıbrıs ~ Cyprus

http://cyprus.indymedia.org/node/4896

Μετά από τις συνομιλίες Καβάφη – Ντάουνερ

Αποκαλύπτουμε το επίμαχο κείμενο του Προξενείου που μόλις αποχαρακτηρίστηκε από τα “Απόρρητα” αμέσως επανατοποθετήθηκε ξανά στα “Απόρρητα” και ακολούθως διέρρευσε στη διάρκεια ακαδημαϊκών ερευνών που έγιναν στα Αρχεία του διπλωματικού σώματος [1], [2].
* * *
“Απόσπασμα επιγραφής που ανευρέθει σε θραύσμα κίονος
στα ερείπια της Νέας Λήδρας το έτος 2438 *
Ώ μη μεμψιμοιρείς Αλέξανδρε την Αυστραλία που χάνεις·
ήδη την πρόδωσες πικρά όταν συνετάχθης
με τα στρατεύματα των Δυτικών που ανηλεώς κατέσφαξαν
τους Μεσοποταμίους
με βόμβες ουρανίου και δορυφόρους.
Είδες τον εαυτό σου ως δεύτερο Αλέξανδρο να παρελαύνη εκεί με
τ’ άρματα τα νικηφόρα.
Το μαύρο του ολέθρου που χρωμάτιζε
την υπερωκεάνια σου αποστολή στην Κύπρο
το γνωρίζαμε πριν καν πατήσεις το πόδι σου στο νησί.
Ενώ όλοι σε γνωρίζαμε εσύ κρύφτηκες – όσο μπορούσες –
άτεχνα πίσω από λέξεις και τη γλώσσα της διπλωματίας.
Και όταν φανερώθηκε αίφνης το φαντασμαγορικό σου εγώ
με πράξεις και ελιγμούς που αρμόζουν σε σαπρόφυτα
εσύ συνέχισες να οραματίζεσαι μια νέα Αλεξάνδρεια
που θα ανεγερθεί, τάχα, για να τιμήσουν οι απόγονοι τα επιτεύγματα σου.
Εμείς όμως δεσμευτήκαμε, Αλέξανδρε, με τη μνήμη της Αλεξανδρέττας
τη γνώση της μεθόδευσης με την οποία ξεριζώθηκε από εκεί το είναι μας,
ο Λόγος, η γεωγραφική μας συνοχή, οι απογευματινοί έρωτες
στις παραλίες της Μεσογείου
και η συνέχεια της ελληνικής ιστορίας.
Αυτά προβλέπονται (και πολλοί προβλέπουν) και για μας εδώ,
αν αφήσουμε να περάσεις με τις ορδές που οδηγείς εναντίον μας.
Πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
Αλέξανδρε,
και εκπαραθυρώσου:
διπλωματικά, βέβαια, όπως αρμόζει στους ιπποκόμους του διεθνούς
παρακράτους.
Αποχαιρέτα την νέα Αλεξάνδρεια που φαντάζεσαι·
για τα σκουλήκια που τρων τα πτώματα
ουδέποτε ανεγέρθη μνημείο – πόσο δε μάλλον μια ολόκληρη πόλη
που θά ‘χει και λάθος όνομα.
Πες πως ήταν όνειρο, πως απατήθηκεν ο ευάλωτος σου ψυχισμός
και σύρθηκες ως εδώ
από φαντάσματα που γεννοβόλησε η Ελλάδα:
πως άλλωστε να βρέθηκε στο νότιο άκρο της Γής
ένας Αλέξανδρος με φαντασιώσεις Πλανητοκράτορα – ή έστω πρωκτογλύφτη
και διακόνου της Πλανηταρχίας – χωρίς φαντάσματα;
Η Ελλάδα σου έδωσε το όνομα που κουβαλάς,
και κρίμα, γιατί γνωρίζεις πως δεν το αξίζεις.
Η φαντασίωση της νέας Αλεξάνδρειας
που σε παραφουσκώνει μ’ ενθουσιασμό για να μας υποτάξεις
και να δοξαστείς, ακόμα κι εκείνη
από την πάλη σου με μεταφυσικά πλοκάμια
φύτρα της Ελλάδας τρέφεται·
χωρίς αυτήν δεν θά ‘βγαινες στο δρόμο.
Άς τα να πάν, Αλέξανδρε,
πήγαινε σπίτι.
Δώσε ευκαιρία στους ιθαγενείς εδώ
να αναστενάξουν και να πουν
«νυν απολύεις Δέσποτα»,
και αποχαιρέτα την, την Κύπρο που παρ’ ολίγον να καταβυθίσεις
στο αίμα και να την κόψης σε Δύο Ζώνες ωσάν να ήτο Γόρδιος.
Φύγε· οι οχετοί και οι πλατείες στη νέα σου Αλεξάνδρεια
ενός αρρωστημένου εναλλακτικού μέλλοντος
είναι γεμάτοι πτώματα.
* Αρχαιολογικές ανασκαφές στα ερείπια της Νέας Λήδρας στην Κύπρο έφεραν στο φώς αυτή την επιγραφή και μαζί της την αποτρόπαια θύμηση όλης εκείνης της τραγικής ιστορίας της ρατσιστικής Διζωνικής Ομοσπονδίας που επεβλήθη στους Κύπριους στα χρόνια της Μέσης Εποχής. Οι κίονες στην αρχαία Αγορά συνηθίζετο εκείνη την εποχή να διακοσμούνται με κείμενα, ποίηση, επιγραφές χυτές ή σκαλισμένες στην πέτρα, ενώ δίπλα προεβάλλοντο ψηφιακές εικόνες και ηλεκτρονικές παραστάσεις σε γιγαντο-οθόνες για την προώθηση πολιτιστικών και άλλων έργων ώστε να ενθαρρύνεται ο λαός να ψωνίζει. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη επιγραφή ενεκρίθη και υλοποιήθηκε από το Συμβούλιο Έργων ίσως επειδή τα μέλη της Επιτροπής δεν αντελήφθηκαν το νόημα της, ή παρασύρθηκαν από την φαντασιώδη αοριστολογία του κειμένου.”
Σημειώσεις:
[1].
Αποχαρακτηρισμός Εγγράφων:
Το παρόν ανευρέθη στα αρχεία του Προξενείου εντός φακέλου με τίτλο “Πρακτικά από την συνάντηση Αλ. Ντάουνερ και Κ. Καβάφη, 19ης Μαΐου, 10.45πμ.“. Εντός του φακέλου δεν ανευρέθη άλλο υλικό. Εκ των πραγμάτων και των σημειώσεων της Γραμματείας επί του φακέλου διαπιστώνεται ότι ο Καβάφης απέστειλε στον Ντάουνερ αντίγραφο αυτού του εγγράφου ως “Πρακτικά” της συνάντησης των. Για άγνωστους λόγους η διοίκηση του Προξενείου το κατέθεσε στα “Απόρρητα” για πενήντα έτη.
[2].
Οι ιστορικοί του μέλλοντος αμφισβήτησαν τη γνησιότητα αυτού του ασύμμετρα έμμετρου κειμένου γιατί ανάμεσα τους επικρατούσε η άποψη ότι την εποχή που ο Καβάφης ήταν μέλος του διπλωματικού σώματος ο Αλέξανδρος Ντάουνερ δεν είχε ακόμα αποσταλεί να “ξεκαθαρίσει” την υπόθεση της Κύπρου που τότε βρισκόταν υπό την κατοχή στρατιωτικών δυνάμεων Τουρκίας και Αγγλίας: κάποιοι ακαδημαϊκοί λεν ότι μπορεί να υπήρχαν μέχρι και εκατόν χρόνια απόσταση μεταξύ των δύο ανδρών. Άλλοι πάλιν υποστηρίζουν ότι ο Καβάφης δεν ήταν καν διπλωμάτης και ότι είναι άλλος ο ποιητής που ενώ ήταν μέλος του διπλωματικού σώματος διατηρούσε και ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο: ο Γιώργος Σεφέρης. Ο Σεφέρης είναι αδιαμφισβήτητα ο ποιητής που γέννησε και τον περίφημο εκείνο στοίχο:
“Τα καντόνια δεν σ’ αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες”.
Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

Comments

Ο Αλέξανδρος, η Πέτρα του Τίτο, ο Ιγνάτιος, ο Λάζαρος, ο Πρόδρομος κ.α. (κι ο Βακαλόπουλος!)


Λάβαμε το κάτωθι γράμμα από τον Άντη Ροδίτη, τον συγγραφέα των έργων “Δέκα Χιλιάδες Μέλισσες” και “Κουράγιο Πηνελόπη” τα οποία συστήνουμε πολύ θερμά – η μελέτη των είναι απαραίτητη πράξη αυτογνωσίας για κάθε Έλληνα της Κύπρου.
Ομάδα Σύνταξης
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
14 Nov 2013
Πολλά συγχαρίκια Πέτρο Ευδόκα δια το Μετά από τις συνομιλίες Καβάφη – Ντάουνερ ποίημα!
Θα το στείλω και σε φίλους μου εν Αθήναις. Πλην, όμως, ήρθαν στο νου δύο άλλα τινά χωρίς να θέλω να πω ότι λείπουν έστω κι αν λείπουν από το ποίημα.
Το πρώτον είναι η Πέτρα του Τίτο, που θα έπρεπε κι εκείνη μια μέρα του 2348 να ανασυρθεί από τα ερείπια (σου σύστησα ένα μυθιστόρημα για το δημοκρατικό έργο του Τίτο και δεν με άκουσες – εξ ου και η παράλειψη), και το άλλο είναι σελίδα τις από μυθιστόρημα αγνώστου συγγραφέως των αρχών του 21ου αιώνα, που για τον τίτλο του γνωρίζουμε μόνο ότι περιείχε και τη λέξη «Πηνελό(π)η».
Νά την σελίδα από την Πηνελό(π)η:
Ο Τέυλορ Μπέλτσερ (Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία) απάντησε στις 7 Απριλίου 1964:    
            «Την εποχή που καταρτιζόταν το Σύνταγμα τής Κυπριακής Δημοκρατίας το 1959, έστειλα στο Υπουργείο μιαν έκθεση, όπου έλεγα ότι αυτό που σχεδιαζόταν ως λύση ενός απλούστατου ‘προβλήματος’ ήταν τόσο πολύπλοκο, που θα μπορούσε μεν να λειτουργήσει, αλλά θα χρειαζόταν πολλή μεγαλοψυχία εκ μέρους των Ελλήνων και καλή θέληση εκ μέρους όλων. Μια ακόμα πρόχειρη λύση, τώρα, το μόνο που μπορεί να φέρει στο μέλλον είναι περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα. Η ασφάλεια τής περιοχής απαιτεί δραστικά μέτρα και μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους τού ΝΑΤΟ, αλλά επίσης και αναγνώριση τής βασικής αρχής τής δημοκρατίας, της αρχής τής κυβερνώσας πλειοψηφίας.
            »Η δική μας επιθυμία για μια-δια-παντός-λύση προσομοιάζει με εκείνη τού Αλεξάνδρου μπροστά στον Γόρδιο δεσμό, αλλά χωρίς το αποτέλεσμα τού «διαμελισμού» τού κόμβου, όπως έγινε στον μύθο. Θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να πείσουμε τους Τούρκους, αφού αυτό που προτείνουμε είναι αναγνώριση τής επικυριαρχίας, της εμμονής και επιμονής των Ελληνοκυπρίων σε λύση σύμφωνη με τις γενικώς αποδεκτές αρχές τής αυτοδιάθεσης, που εδράζεται στην αρχή τής κυβερνώσας πλειοψηφίας… (κ.λπ.) [1].
Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει εξάπαντος να ανακαλύψεις (για να είναι complete το ποίημά σου) και τους ελάχιστους φοβερούς στίχους που οι αρχαίες παραδόσεις λένε ότι ανήκουν στο ποίημα. Τους:
«Κάναμε κι εμείς, Αλέξανδρε, σοβαρά, μα πολύ σοβαρά λάθη
αλλά μ’ αυτά θα χολοσκάμε τώρα;
Οι ξένοι για μας τους Έλληνες ήταν πάντα οι πρώτοι φταίχτες
Κι ας μας έδωσαν σπουδαίες ευκαιρίες και το 22 και το 64
λαμπρόν να μας κάψει, Αλέξανδρε, λαμπρόν να μας κάψει
και σε μιτά μας»!
Κι επί τη ευκαιρία θα ήθελα να σε πληροφορήσω ότι έχω τώρα τρεις από πρώτο χέρι μαρτυρίες ότι τού αρχηγού της ΕΟΚΑ (του ήρωα όχι του προδότη), το χόμπυ ή το κύριο ενδιαφέρον στη ζωή ήταν τα οικόπεδα, άτινα επιθεωρούσε από ελικοπτέρου καμιά φορά και δις της ημέρας! Θα σου τις κοινοποιήσω και τις τρεις μαζί μια άλλη φορά.
Και μια παράκληση: Μπορείς να υπενθυμίσεις τον κ. Χρύση Παντελίδη, Διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Τάσσος Παπαδόπουλος, ότι θα περιμένω (όσο πάρει, είπε κάποτε ο Ζουράρις) τον λόγο Τάσσου της 12.1.2005 όπου, φημολογείται (δηλαδή έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες λένε) ότι ανακήρυξε τη Ζυρίχη σπουδαιοτέρα λύση από εκείνη της πτωχούλας Ένωσης;
Θα σου ήμουν υπόχρεος αν μπορούσες να προωθήσεις το όλο αυτό το μέιλ στους ήρωες Γεώργιο Λιλλήκα και Νικόλαο Παπαδόπουλο ή στο χαμό του κόσμου να το βάλεις ως σχόλιο κάτω από το Μετά από τις συνομιλίες Καβάφη – Ντάουνερ ποίημα, επειδή εγώ δυσκολεύομαι με την τεχνική πλευρά της ιστοσελίδας σου. Είναι δημοκρατικό αυτό, ξέρεις. Μη μου κάνεις όπως τον Ιγνατίου, ο οποίος μόλις δει το όνομά μου στα σχόλια κάτω από τα «άρθρα» του, τράβα τη πάλα που του χάρισαν από το μουσείο Μακαρίου και… κόβει. Στομωμένη ή όχι η πάλα, κόβει. Μακάριος ήταν αυτός, δεν ήταν παίξε-γέλασε! Κι ούτε λέξη στον Λάζαρο. Τελευταίως δεν μου μιλά καθόλου και δεν πάει να τον στενοχωρήσω κι άλλο. Καλά περνά με τον Πρόδρομο, που τον αντέχει μια χαρά. Όχι τον Προδρόμου, τον Ποταμό, που τον πήδηξε με τριάππιδκια και πήγε αμέσως στο 67 όταν ο Πρόδρομος τόλμησε να του συναφέρει το 64!
Άντε, και η εκτός πραγματικότητας πραγματική Ελλάς να φωτίζει τον δρόμο σου,
Άντης Ροδίτης
Σημείωση
[1].
Το απόφθευγμα με τα λόγια του Αμερικανού Πρέσβη πιο πάνω αναφέρεται στο βιβλίο “Κουράγιο Πηνελόπη” – το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αποτελεί μια εξαιρετική συλλογή από αυθεντικότατα επίσημα έγγραφα των χωρών ΗΠΑ, Αγγλίας, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου τα οποία είτε μόνο τώρα δημοσιεύονται για πρώτη φορά, είτε συγκαταλέγονται σε εκείνα που διατηρούνται επίτηδες στις σκιές από τους εν Κύπρω εξουσιαστές, δηλαδή τα μέλη της τοπικής άρχουσας τάξης και τους λειτουργούς του ρατσιστικού ανθελληνικού διαχρονικού καθεστώτος που μας διαφεντεύει από το 1960.
 
Τοσυγκεκριμένοαπόφθεγμαείναιαπόεξήςπηγή: Lyndon B. Johnson Library, National Security Files, Country File Cyprus, Vol. 6, 1078 Secret, Foreign Relations of the U.S (FRUS), σελ. 56-58 (ΑρχείοΑ.Ρ.) σελ. (434–436).
Δημοσιεύεται αυτούσιο την σελίδα 106 του βιβλίου. Στο ευρετήριο με τίτλο ΠΗΓΕΣ του έχει ανατεθεί ο αριθμός πηγής 49.
Ομάδα Σύνταξης
Ενδο~Μήδεια / Cyprus IndyMedia

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *