Καρκατσουλιά και μαϊντανοί στην Αίγινα

Δυο κατηγορίες επισκεπτομετοίκων, πλέον, διακρίνονται δίπλα στο αντίστοιχο ντόπιο στοιχείο που επιτελεί το ρόλο της λάντζας, συνθέτοντας τη -φαινομενικά- δυσδιάκριτη ταυτότητα του νησιού μας. Από τη μια ξεπροβάλλει η παρουσία των καρκατσουλιών που πλημμυρίζει την ακόρεστη ηδονοβλεπτική μας ιδεολογία και οικονομία. Το λάιφ στάιλ στην πιο κακομούτσουνη εκδοχή του. Από την παρουσία γνωστών ξέκωλων στις μεγαλοφυείς επαγγελματικές κινήσεις ντόπιων ευρωκάγκουρων μέχρι και τη λαλίστατη φλυαρία του ΕΟΤάρχη ως αξιομνημόνευτου γεγονότος, της μεταφοράς άμμου για ένα μη άθλημα.

Η άλλη κατηγορία είναι αυτή των μαϊντανών. Είναι μιας άλλης «παιδείας» και «κουλτούρας» άνθρωποι καθότι οι ήπιες παρεμβάσεις τους (βιβλίο, τέχνη, επιστήμες, περιβάλλον, ιστορία, κλπ) πραγματοποιούνται με έναν εξιδανικευμένο λόγο για το παρελθόν της Αίγινας ή σε ό,τι έχει απομείνει από αυτό. Είναι το αναγκαίο περιβάλλον μέσα στο οποίο φαντασιακά κινούνται μιας και μπορούν να έχουν μια περίκλειστη ζωή στις όχι και ευκαταφρόνητες κατοικίες τους ή βίλες, ενώ ταυτοχρόνως την προστατεύουν αναπαράγοντας το πεδίο των κοινωνικών τους σχέσεων. Είναι μια άλλη επιβολή που τείνει να κηδεμονεύει πνευματικά το νησί, μέσω της άνευ αντιλογίας αυτάρεσκης παρουσίας τους στην πολιτισμική μας τούνδρα.

Η χωροταξία του τουρισμού και της μαζικής άγνοιας που όλα τα χωνεύει, καθιστά την παρουσία τους εξόχως απαραίτητη στην εξαρτημένη Αίγινα . Έτσι, οι δυο δυναμικές που συνοψίζονται στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο και οι οποίες συγκρούονται στο νησί, ιδιαίτερα μετά την τετραετία Ιανουαρίου 2007-Δεκεμβρίου 2010, έχουν και την πολιτιστική τους έκφραση. Παρόλο που οι άνθρωποι της παραλίας των 200 μέτρων και οι άνθρωποι της εργολαβίας νερού, της Καλλικράτειας περιόδου που διανύουμε, διατείνονται αντιθετικά, δεν είναι. Η άλλη Αίγινα αν υπάρχει ή αν θα υπάρξει, είναι ή θα είναι σίγουρα αλλού.

ΥΓ: Δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε ότι η πιθανή, αν και πολύ δύσκολη για να είναι και διακριτή, επανεμφάνιση των κοινοβουλευτικών ναζιστών στην Αίγινα εντασσόμενη στον πρώτο πόλο (των καρκατσουλιών), θα κάνει τα πράγματα ιδιαιτέρως σύνθετα και δυσεπίλυτα. Κι αυτό λόγω ανεπαρκούς ανάλυσης και επαφής με την πραγματικότητα όπου επισημαίνεται μονομερώς ο ιστορικός τους ρόλος, οι εγκληματικές τους δραστηριότητες και τα ιδεολογικά τους ξεράσματα. Όμως, τα χρυσάβγουλα δεν είναι παρά η διαχρονική εκσυγχρονισμένη αναγκαία απόφυση της πολιτικής και οικονομικής μαφίας που κυβερνά αυτόν τον τόπο μετά την ήττα της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης της περιόδου 1942-1949. Θέσεις εξουσίας, διαφθορά, διπρόσωπη πολιτική, εκβιασμοί, ψεύδος, υποσχέσεις, χρήμα που ξεπλένεται. Αυτό είναι πρωτίστως.

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *