μπροστά στο αδιέξοδο

α’

Όσο κι αν τρέχει

ο λαγός, το βόλι τρέχει

γρηγορότερα.

Κανείς λαγός ωστόσο

δεν το πίστεψε ακόμη.

β’

Βόλι που φεύγει

απ’ το όπλο δίχως στόχο

τη βολή του χάνει

αστόχαστα τελειώνει

στην καρδιά του μηδενός.

Αργύρης Χιόνης

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΧΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΝΚΑ, 1997

«Τρέχα πιο γρήγορα, σύντροφε, ο παλιός κόσμος έρχεται στο κατόπι σου»

Γίνεται όλο και πιο φανερό μετά την επίθεση του κράτους προς τον αντιεξουσιαστικό χώρο η στρατηγική της κυβέρνησης κινείται βασικά στο χώρο των εντυπώσεων: από τη μια ως επίδειξη δύναμης και επιβολής κι από την άλλη της προβολής επικινδυνότητας του εσωτερικού εχθρού. Η χωρίς σχέδιο υπέρβαση της καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνει από τη μια ληστρικές επιδρομές στην εργασία-επίπεδο επιβίωσης και από την άλλη καταστολή-περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα τηρουμένων των αναλογιών του ιδιαίτερου εγχώριου κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού παράγοντα. Η επίθεση αυτήν την περίοδο από πλευράς των βασικών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων του κοινωνικού συστήματος προς τη πιθανή και διαφαινόμενη ανασύνταξή του από τη σοσιαλδημοκρατίζουσα εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, συναντά την μεταπολιτευτική εμπάθεια του βαθέως ελληνικού κράτους απέναντι στους αντιεξουσιαστές . Βαθέως κράτους, το οποίο ακόμα δημοσίως και με στόχο την εφαρμογή του μνημονίου, εκπροσωπείται στην Αστυνομία, το Στρατό και τις Δικαστικές Αρχές. Η ιστορικά επιβεβαιωμένη κινδυνολογική διάθεση από πλευράς των προαναφερόμενων μηχανισμών προς τον αντιεξουσιαστικό χώρο ταυτίζεται με το βαθμιαίο ως και ραγδαίο πέρασμα, από την αριστερά που παραδόθηκε στον κοινοβουλευτικό εναγκαλισμό και την κουλτούρα της «ησυχίας, τάξης και ασφάλειας», στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτός αποτελεί και το έδαφος, το άθυρμα της σύγκρουσης των δυο πόλων διεκδίκησης της εξουσίας αφού δεν προάγει ούτε πολιτική ούτε οικονομία, παρά μόνο νέα ήθη. Τόσο νέα όσο και ο πυρήνας των καθημερινών αξιών της παλιάς αναφομοίωτης αριστεράς. Πρόκειται ακριβώς για τον μοναδικό ανιδιοτελή κοινωνικό χώρο που από το ‘74 μέχρι και σήμερα, με τις αδιάλλακτες ιδεολογικές του αναφορές και τις αντίστοιχες παρεμβάσεις του, έχει συμβάλλει σ’ ένα πολιτισμό που όσο αφομοιώνεται από τις αμήχανες τακτικές της παραδομένης αριστεράς, τόσο μπορεί να συνεχίζει να παράγει πρακτικές και ιδέες που προκαλούν ρωγμές στο κοινωνικό κίνημα.

Μπροστά σ’ ένα αδιαπέραστο τείχος που διακρίνει αφενός ένα τέτοιο συλλογικό ψυχισμό και αυτοαναφορικότητες που πολλαπλασιάζουν όμως τις δυνατότητες κριτικής, και αφετέρου την πραγματικότητα και την ιστορία, η ευθύνη βαραίνει ακόμα περισσότερο τον κόσμο που βαδίζει μέσα στο κοινωνικό κίνημα. Η απαλλαγή από το αστικό φαντασιακό ως h αποκέντρωση, η ανάκτηση της γνώσης και η συνέχεια της επαναστατικής αφήγησης, μπορούν να δώσουν τις νέες σημασίες ενός αγώνα που ξεπερνάει τα στεγανά των συμβολικών αναμετρήσεων.

Για την ισότητα, την ελευθερία, την δικαιοσύνη

Σχεδία στ’ ανοιχτά της Αίγινας

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *