ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ (ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΤΟΥ 1947)

ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ

ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ

Δυο παραθερίστριες

(μεγάλες φεμινίστριες)

Αφού έπιναν σα ναύτες

(δίχως να ‘ναι κι από δαύτες).

Εμορφώσανε τη γνώμη,

πως μπορούσανε ακόμη,

μπάρκουλο να κουμαντάρουν

στον καιρό να κοντραστάρουν.

Ανοιχτήκανε στα πρίμα

κι ως τις βάρησε το κύμα

εξερνούσανε σα γάτες

κ’ ας το πίνανε σα ναύτες.

ΠΑΝΑΓΗΣ Σ. ΜΠΗΤΡΟΣ

«ΚΥΡΗΞ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΗΣ» ΤΕΥΧΟΣ 5, ΙΟΥΝΙΟΣ 1947, ΣΕΛΙΔΑ 23

Είναι φανερό ότι η εισβολή της γυναίκας στα εγκόσμια δημόσια είναι όλο και πιο διακριτή. Γι αυτό και η υπερβολή της σκωπτικής διάθεσης του στιχουργού, που μιλάει για γυναίκες όχι της Αίγινας αλλά για παραθερίστριες που δεν κατέχουν το πιόμα. Ο φεμινισμός είναι μια άλλη υπόθεση εργασίας βέβαια και δεν εξαντλείται σ’ ένα σχόλιο, διακρίνεται από την πορνεία αλλά ταυτίζεται με το αστικό περιβάλλον που ενσωματώνει μικρούς κοινωνικούς …εξισωτισμούς που ακόμα το νησί δεν δύναται. Γι αυτό και η ολίγον φεμινίστρια-παραθερίστρια αποτελεί και πιο εύκολο στόχο. Στην ίδια σελίδα του «Κήρυκα» υπάρχει γελοιογραφία με ξανθιά τουρίστρια στην προκυμαία, γυρισμένη προς τη θάλασσα, της οποίας ανασηκώνεται ελαφρώς το φουστάνι από το αεράκι που φυσάει. Δυο καρικατούρες ναυτικών (φορούν κούκο ή τραγιάσκα;) λίγο πιο πέρα από αυτήν, με μουτζουρωμένες μύτες (μεθύστακες;)και ελαφριές ρυτίδες (μεγαλούτσικοι σε ηλικία;) σχολιάζουν: Ανέκαθεν φίλε μου ο μπάτης, ήταν ευεργετικός για …τους ναυτικούς.

Για να μην το ξεχειλώσει, όμως, εντελώς ο «Κήρυκας» και να κρατήσει και ολίγον τα προσχήματα στην ίδια σελίδα έχει και ένα 5στροφο στιχούργημα της ΤΑΡΣΙΑΣ Ι. ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ για το εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα με τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ».

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *