Τα 350 στρέμματα του Ταμείου Εθνικού Στόλου ανήκουν στο λαό της Πέρδικας-ανήκουν στο λαό της Αίγινας

Σύμφωνα με την «Εκδήλωση Ενδιαφέροντος για Μίσθωση Αγροτεμαχίου Ιδιοκτησίας ΤΕΣ στην θέση ΠΕΡΔΙΚΑ ν. Αίγινας»  εκ μέρους του Ταμείου Εθνικού Στόλου, ενοικιάζεται αγροτεμάχιο επιφανείας 350,00 στρεμμάτων περίπου, παραθαλάσσιο με ήπιες κλίσεις, που ανήκει στην ιδιοκτησία του. Η Anoixti_Prosklisi_gia_Ekmetaleusi_Agrotemaxiwn_TES_2014.pdf  που αφορά σε συμβόλαιο 25ετούς διάρκειας δίνει και την συγκεκριμένη οδηγία αξιοποίησης των 350 στρεμμάτων: «θα αναβαθμίσει την περιοχή, θα αξιοποιήσει επί τα βελτίω την ακίνητη περιουσία του εκμισθωτή, και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών, τουριστών, ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής». Με μια γλώσσα που συνδυάζει τη στρατιωτική και την σύγχρονη του μάρκετινγκ, το Πολεμικό Ναυτικό εκποιεί την περιουσία του προς όφελος της αγοράς και των αφεντικών. Καμιά νύξη για κοινωφελές έργο όπως θα μπορούσε να μιλούσε η ναυτική δομή άμυνας ‘’της πατρίδας’’.
Σύμφωνα με το νόμο 4250,  Αρ. Φύλλου 74/26 Μαρτίου 2014, (εδώ σε μορφή PDF )με τίτλο: «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» και το άρθρο 18 για την «Ίδρυση Ενιαίου Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Ε.Τ.Ε.Α.)» καταργούνται όλα τα ταμεία των επίσημων στρατιωτικών δομών (Ταμείο Εθνικής Άμυνας, Ταμείο Εθνικού Στόλου, Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας) των τριών όπλων και συγχωνεύονται σε ένα. Τώρα πια, περισσότερο ευέλικτα, κινείται η κυβέρνηση προς την αγορά και τους επιχειρηματίες, για την την οικονομική αξιοποίηση της περιουσίας αυτής που κατά καιρούς γινόταν γνωστή από κινητοποιήσεις των κατοίκων προκειμένου να αποδοθεί σε αυτούς για κοινωφελείς λόγους. Ερωτήματα από πλευράς μερίδας υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού όσο και από το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» δίνουν την αίσθηση του ξεπουλήματος και της ευκαιρίας για ξεπούλημα μιας περιουσίας που ανήκει στο λαό. Σε ανακοίνωσή του, το δίκτυο «Σπάρτακος» όταν ήδη σχεδιαζόταν η συγχώνευση των Ταμείων από το Νοέμβριο του 2012 αναφέρει: …Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ανασταλτικοί παράγοντες στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν οι διατάξεις δύο νόμων. Ειδικότερα, αναφέρεται ως ανασταλτικός παράγοντας διάταξη του Ν. 1989/1991 με την οποία είχε επιτραπεί η παραχώρηση ακινήτων σε ΟΤΑ ή σε άλλους δημόσιους οργανισμούς, χωρίς την καταβολή ανταλλάγματος. Αναφέρεται επίσης και διάταξη του Ν. 1337/1983 με την οποία η μόνη δυνατότητα που δόθηκε στη στρατιωτική υπηρεσία σε σχέση με την ένταξη ακινήτων της σε σχέδια πόλεως, ήταν η υποβολή των απόψεων ή ενστάσεών της, χωρίς όμως αυτές να είναι δεσμευτικές για το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Πέραν των ανωτέρω διαπιστώθηκε», αναφέρει ο υπουργός, «ότι τις περισσότερες φορές μέχρι σήμερα δεν ζητούντο καν οι απόψεις των Γενικών Επιτελείων, με αποτέλεσμα είτε να χαρακτηρίζονται στα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των δήμων οι χώροι των στρατιωτικών ακινήτων ως χώροι πρασίνου, αθλητισμού, κοινωφελών χρήσεων -και ως εκ τούτου να μην έχουν πολεοδομική αξία, είτε να ζητείται από τη στρατιωτική υπηρεσία να καταβάλλει εισφορά σε γη»…

Το παρελθόν της διαχείρισης της στρατιωτικής περιουσίας έχει πολλές των περιπτώσεων απόδοση ακινήτων προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για αυτό μας εξηγούν: …Το έγγραφο του υπουργού Άμυνας διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Λαμπρόπουλος, με την οποία ζητούσε από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας ότι η περιουσία αυτή που είναι τεράστια, με χιλιάδες στρέμματα γης, αλλά και κτίρια σε καλές τοποθεσίες της χώρας, παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητη.
Το συμπέρασμα είναι το εξής: «ότι δόθηκε στις τοπικές κοινωνίες, δόθηκε. Τώρα ήρθε η ώρα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης»!
Πως θα γίνει αυτό; Το ΥΠΕΘΑ θα δημιουργήσει ενιαίο φορέα που θα αναλάβει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή, προχωράμε σε μια καινούργια πατέντα όπου ο φορέας που ελέγχει το ΥΠΕΘΑ θα πουλά και θα συγκεντρώνει έσοδα.
Τα οποία έσοδα , τι θα τα κάνει, πως θα τα διαχειριστεί; Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αυτονομείται από τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, βγαίνει εκτός προβλέψεων κρατικού προϋπολογισμού; Γιατί είναι διαφορετικό πράγμα το ΥΠΕΘΑ να διαχειρίζεται έσοδα που του εκχωρήθηκαν από τον προϋπολογισμό και άλλο πράγμα να διαχειρίζεται τα δικά του έσοδα, θέτοντας τις δικές του προτεραιότητες! Μήπως αυτός είναι ένας τρόπος για να τρέξει το ξεπούλημα, οι νέες αγορές όπλων και οι πολεμικές δαπάνες, αμβλύνοντας τις κοινωνικές αντιδράσεις;…
Ο σχεδιασμός όμως έρχεται από πιο παλιά. Σε άλλη παλαιότερη ανακοίνωσή του, με τίτλο «ΧΑΚΙ REAL ΕSΤΑΤΕ: ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ, ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΑ 50 Δις ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!‏» το Μάρτιο του 2011, το Δίκτυο «Σπάρτακος» αναφέρει: …Και ξαφνικά το ΥΠΕΘΑ εμφανίζεται να καταρτίζει λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων του, εκτάσεων και κτιρίων, στο πλαίσιο της απόφασης της ∆ιυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Χρέη εξειδικευμένου συμβούλου αναλαμβάνει µεγάλη τράπεζα για να καταγραφεί και αξιολογηθεί η ακίνητη περιουσία, η οποία ανήκει ή έχει την αρµοδιότητα γι’ αυτήν το υπουργείο και γενικά οι Ένοπλες ∆υνάµεις. Το σύνολο των «χακί» αυτών ακινήτων ανέρχεται σε 1.767, συµπεριλαµβανοµένων και µερικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων των Ελληνικών Αµυντικών Συστηµάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ). Στο χαρτοφυλάκιο µε τα µη χρησιµοποιούµενα από τις Ένοπλες ∆υνάµεις ακίνητα περιλαμβάνονται επίσης δεκάδες διαµερίσµατα, καταστήµατα, αστικά οικόπεδα, αγροί, ηµιδασικές εκτάσεις, κληροδοτήµατα κ.λπ., ενώ αρκετή περιουσία έχουν και εποπτευόµενοι φορείς.
Σύμφωνα με τον έμπειρο δημοσιογράφο Λ.Δημάκα «στο υπουργείο Άµυνας αποφεύγουν τη λέξη πώληση και µιλούν για προώθηση προγραµµάτων ανάπτυξης»! Στα σχέδια εντάσσεται «ένα νέο super Γκάζι», πολυχώρος για διασκέδαση και αναψυχή µε πολλά έσοδα που µπορεί να δηµιουργηθεί αν αξιοποιηθούν τα 150 στρέµµατα και οι εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας µεταξύ Υµηττού και ∆άφνης».
Το στρατηγικό σχέδιο που έχει καταρτίσει η εποπτευόµενη από το υπουργείο Άµυνας εταιρεία προβλέπει την άµεση ίδρυση θυγατρικής real estate, η οποία θα αξιοποιήσει την περιουσία που περιλαµβάνει εκτάσεις σε Ελευσίνα και Μαρτίνο (από 500 στρεµµ.), Σύρο (30 στρεµµ.), Πατήσια (10 στρεµµ.) κ.ά. Η αξιοποίηση της περιουσίας από την «κτηµατική» θυγατρική προτείνεται ανεξαρτήτως από το αν θα περιληφθεί ή όχι στο πακέτο διαπραγμάτευσης για την πώληση – έως 65% – των ΕΑΣ σε στρατηγικό επενδυτή. Το μενού περιλαμβάνει:
1. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, πρώην οχυρό ΓΕΝ, 328 στρέμματα. Προγραμματίζεται ανέγερση Διεθνούς Πανεπιστημίου, δημιουργία πάρκου και πολεοδόμηση ακινήτων υψηλού επιπέδου.
2. Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, πρώην Αμερικανική βάση 738 στρέμματα. Δημιουργία μεγάλων τουριστικών μονάδων, ζώνη υψηλής οικιστικής ανάπτυξης και ακόμη ίδρυση του Καζίνο Κρήτης για το οποίο ήδη υπάρχει Ισραηλινό ενδιαφέρον.
3. Μίκρα Θεσσαλονίκης 600 στρ. Συνεργασία με Δήμο για οικιστική και τουριστική αξιοποίηση της έκτασης.
4. Δήμος Ξάνθης, πρώην Αμερικανική βάση «Φωνή της Αμερικής» 175 στρ. Οικιστική- τουριστική αξιοποίηση.
5. Δήμος Αιγάλεω Αττικής 380 στρέμματα, πρώην «Μπαρουτάδικο». Αξιοποίηση ακινήτου με πάρκο αναψυχής, αναψυκτήρια και ρεστοράν.
6. Καλαμαριά Θεσσαλονίκης 300 στρ. Πρώην στρατόπεδο «Κόδρα». Οικιστική ανάπτυξη και πάρκο αναψυχής…
Είναι ολοφάνερο ότι χωρίς πλέον προσχήματα επιθυμούν να ξεπουλήσουν την περιουσία του στρατού έχοντας φτιάξει ήδη και το πλαίσιο μέσω του άρθρου 18 του νόμου 4250/26-03-14. Εμείς λέμε: Τα 350 στρέμματα στην Πέρδικα ανήκουν στο λαό της Πέρδικας και της Αίγινας ευρύτερα. Να αποδοθούν για τη μετατροπή τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε χώρους αναψυχής, περιπάτου, εκπαίδευσης, άθλησης, σε υποδομές για τους ψαράδες μας, σε υποδομές για τη νεολαία και τα σχολεία ή για όποιες άλλες μη κερδοσκοπικές χρήσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Κι επίσης μαζί με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» λέμε:
ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ Πρέπει τώρα να ληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στο τεράστιο ξεπούλημα που απειλεί με εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση-τσιμεντοποίηση. Παλεύοντας για την Ανατροπή της Αντεργατικής πολιτικής και του Μνημονίου, λέμε απλά:
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΣΑΣ.ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
Η γη και η φύση συνολικά ανήκουν στην κοινωνική πλειοψηφία και πρέπει να αποτελέσουν χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και αναζωογόνησης. Προστατεύουμε τη Φύση, διεκδικούμε τα Στρατόπεδα, Δεν Ξεπουλιόμαστε για να κερδίσουν ξανά οι εργολάβοι, οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι δανειστές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, Έλληνες και ξένοι. Ούτε ένα ευρώ για Εξοπλισμούς. Ούτε ένα ευρώ για αποστολές εκτός συνόρων και πρόσληψη Μισθοφόρων. Επιστροφή των χιλιάδων στρατευμάτων που είναι εκτός συνόρων. Άμεση Έξοδο από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6932 955437

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *