αναδημοσίευση για το θάνατο “της κατσίκας του γείτονα”

αναδημοσίευση 

Σημείωση της Σχεδίας: Την περίοδο που διανύουμε στο νησί, αρκετές καταγγελίες έχουν γίνει από γείτονες σε γείτονες για την εκτροφή οικόσιτων ζώων. Ένα αλαλούμ αντιφατικών νόμων, διατάξεων, εγκυκλίων όπως και σε κάθε περίπτωση οικονομικής-κοινωνικής δραστηριότητας μαρτυρούν το μεταπολεμικό και μεταπολιτευτικό μας περίγραμμα. Μια κοινωνία, οικονομία, πολιτική βασισμένη σε ένα μεταπρατικό-καταναλωτικό-παρασιτικό-κομματοκρατικό μοντέλο δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Φωτογραφικοί νόμοι, διατάξεις και εγκύκλιοι που αντιφάσκουν, αποτελούν το εμφανές παζλ μιας κοινωνίας εξαρτημένης από τις πολλαπλές και συγκρουόμενες πελατειακές σχέσεις, μιας κοινωνίας διαιρεμένης στο εσωτερικό της. Από κει απορρέει και ο πόθος του “να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα” (στην κυριολεξία, στην περίπτωσή μας) που γίνεται και το ιδιοτελές της πάθος. Είναι όμως καιρός με μια καλή “υπέρ συμφιλίωσης παράκληση” να λήξουν όλες αυτές οι έριδες μεταξύ των ανθρώπων που παγιδευμένοι στην σημερινή προσαρμογή αντί να θέλουν κι αυτοί μια κατσίκα εύχονται να πεθάνει “η κατσίκα του γείτονα”. Η Αίγινα των αποκλεισμένων ας ειρηνεύσει για να γνωρίσει το τι έχει να πολεμήσει. 

Γαστρονομικό – ΔΙΑ….ΣΤΡΟΦΙΚΟΣ -Τουρισμός

Όποιο κ-κο-κο-κο-κο-κο-κό και μπεεεεεεέ, ακούγεται στο νησί είναι παράνομο ! Ας είναι καλά ο κυρ Αργύρης, που το έφερε στην επιφάνεια με την καταγγελία του.

Και πήραν φωτιά τα τόπια και άρχισε να καταγγέλλει ο ένας τον άλλον. Η παρακάτω απόφαση αποτέλεσμα καταγγελίας της Πανελληνίας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ναι καλά διαβάζετε), επιβεβαιώνει το ισχύον καθεστώς απαγόρευσης διατήρησης οικόσιτων ζωών σε όλο το νησί.

Περιφέρεια Αττικής

Τμήμα Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελεγχου

ΑΠ 1284 – 10/7/2013

«………………………………………………………

Κατά την αυτοψία στην παραπάνω διεύθυνση, παρουσία των …….., διαπιστώθηκε ότι σε κτηνοτροφική εγκατάσταση διατηρούνταν δυο αγελάδες, δυο μικρά μοσχαράκια, δεκαεπτά πρόβατα, δώδεκα αίγες και πέντε κατσικάκια. Επίσης όντος τριών κλουβιών υπήρχαν τρία πτηνά (κότες) με τα μικρά τους.

Σύμφωνα με την (ε)* σχετική, απαγορεύεται η διατήρηση ζώων και πτηνών στη νήσο της Αίγινας καθώς πρόκειται για τουριστικό τόπο.

Ως εκ τούτου οι κ.κ. ……, οι οποίοι κατά δήλωση τους είναι ιδιοκτήτες των ανωτέρω ζώων, οφείλουν, σύμφωνα με το (ε) σχετικό να απομακρύνουν άμεσα τα διατηρούμενα ζώα» κλπ κλπ

Και σε άλλα με ….υγεία.

Ούτε ΔΝΤ, ούτε ΤΡΟΙΚΑ, ούτε ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Είναι τελείως ελληνική πατέντα, προϋπήρχε όλων αυτών, δεν σιγοντάρεται από αυτούς και αν δεν γίνει κάτι τώρα, θα υπάρχει και μετά από αυτούς.

Ίσως τις δύσκολες μεταπολεμικές εποχές να είχαν κάποιο νόημα αυτές οι απαγορεύσεις, όταν στήριζαν την ανάπτυξη και την ευημερία στον τουρισμό. Ένα τουρισμό που λειτούργησε, σχηματικά με δυο τρόπους, αλλού και εδώ

Αλλού: Ελάτε κόσμε για διακοπές και χτιστε κατοικίες, αλλά σεβαστείτε το περιβάλλον, τους κατοίκους και τον τρόπο ζωής μας, την αρχιτεκτονική του τόπου, το πολιτισμό μας

Και εδώ στην Αίγινα: Ελάτε κόσμε για διακοπές και χτιστε όπου θέλετε, όποτε θέλετε και όπως θέλετε. Ότι θέλετε στη διάθεση σας, αρκεί να μας μετατρέψετε σε ημιαστική περιοχή. Αν σας ενοχλούν οι κότες του ντόπιου γείτονα θα του τις καταργήσουμε. Αν αποφασίσετε να χτισετε πάνω στα βουνά θα διώξουμε τα κοπάδια με τα κατσίκια. Νερό δεν έχουμε στο νησί, αλλά φυτέψετε όσο γκαζόν θέλετε και φτιαχτε πισίνες και εμείς θα κόβουμε νερό από τους ντόπιους για πάρτι σας.

Για αυτό δεν έχουμε χωροταξικό στην Αίγινα. Μια ηγεμονική οικονομική τάξη και δημοτικές και πολιτικές αρχές υποταγμένες από επιλογή, αρκεί να ρέει χρήμα για να τους ταΐζει και να αναπαράγονται, αναπαράγοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα και εξοστρακίζοντας τους ντόπιους.

Η Αίγινα έχει γνωρίσει πολλούς εξανδραποδισμούς κατά την διάρκεια της πολυχιλιετους ιστορίας της.

Είναι η πρώτη φορά όμως που τουλάχιστον κατά τα τελευταία 30 χρόνια, αυτό δεν έγινε από ξένους κατακτητές αλλά από ντόπιους φύλαρχους, που καμώνονται σφοδρα ερωτευμένοι με τον τόπο τους/μας.

Τώρα όμως για ποιο τουρισμό μπορούμε να μιλάμε.

Τόσοι άνεργοι, ειδικά της απελθούσας χρυσής εποχής της ανοικοδόμησης, ούτε το δικαίωμα να έχουν μια κότα δεν μπορούν να διατηρούν;

Η φτωχοποίηση των κατοίκων με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς, όταν συνοδεύεται από τέτοια τύπου απαγορεύσεις και φαντασιόπληκτα ιδεολογήματα (Πετρίτης: Ο τουρισμός είναι μονοκαλλιέργεια στην Αίγινα), επιτείνει τα αδιέξοδα και οδηγεί κόσμο και κοσμάκη σε απόγνωση.

Ενδεικτικό από την άλλη είναι πως όλες οι τελευταίες δημοτικές αρχές κινήθηκαν στο ίδιο αδιέξοδο μοτίβο της σημερινής άτυχους για το νησί διοίκησης Σακκιωτη.

Και κάποιοι από αυτούς απειλούν να ξαναζητήσουν την ψήφο των πολιτών, υποσχόμενοι καλύτερη διαχείριση, για να τελειώσουν μια και καλή το νησί.

Και τέλος οι αντιμνημονιακες δυνάμεις, μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις ιδεοληψιών και στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης (τρόπος του λέγειν ανάπτυξης) σαν αυτές που ζούμε στο νησί ή έχοντας τις δίκες τους ιδεοληψίες τις θεωρούν δευτερευούσης σημασίας προβλήματα.

Γνωρίζουμε πως υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί σε δημοτικούς συμβούλους για αυτές τις εξελίξεις. Κάποιοι παίρνουν πρωτοβουλίες. κάποιοι άλλοι εμποδίζουν ροη πληροφοριών, κάποιοι αδιαφορούν πράγμα που μας οδηγεί να σκεπτόμαστε πως γίνεται προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου και δεν θα έχουμε σοβαρή προσέγγιση και αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρχές.

Το άλλο κομμάτι, της αγροτικής παραγωγής και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σε επόμενο κείμενο. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του αγροτικού συλλόγου και σε επισήμανση μας πως οι αγρότες στο μέρος που τους έχει παραχωρηθεί για να εκθέτουν και να πουλούν τα προϊόντα τους, μοιάζουν στον περαστικό ως φτωχοί συγγενείς, μας είπε πως έχουν ζητήσει να διαμορφωθεί το κηπάκι δίπλα από την ψαραγορά για τους παραγωγούς και δεν έχουν εισακουστεί από τον δήμο.

Και να κλείσουμε με ένα ευτράπελο για να ελαφρύνει το κλίμα…Ζητήθηκε από τον δήμο να προσδιορίσει τον αριθμό των θέσεων πώλησης προϊόντων κατηγορίας Χ (τυχαίο). Ο δήμος που δεν έδωσε σημασία στο Χ είπε πως θέλει 10 θέσεις, εννοώντας θέσεις αγροτών. Το Χ όμως ίσον κάστανα. Έτσι η περιφέρεια εξέδωσε 10 άδειες καστανάδων στην Αίγινα (μυαλό που έχει και η περιφέρεια).

Με το Χ είχε από παλιά πρόβλημα η δημοτική αρχή και το είχε εκφράσει δημόσια με την περίφημη δημαρχιακή ρήση … «Ποιος είστε κύριε άγνωστε Χ»

Μα μια απλή πρωτοβάθμια εξίσωση ένια και όταν δυσκολευόμαστε σε αυτό προφανώς και σε λίγο θα πουλάμε όλοι ….κάστανα !

Νικήτας  Παπαϊωάννου

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *