Τα 200 μέτρα της παραλίας και τα 200 κυβικά ιερού μπετόν

 

Η κατοχύρωση των προσόψεων των τουριστικών προορισμών, ήτοι τα 200 μέτρα της παραλίας τους, δίπλα στον θρησκευτικό τουρισμό ή προσκυνηματικό ή οδοιπορικό-θρησκευτικό, φαίνεται ότι δημιουργούν έναν εξαιρετικό συνδυασμό προσδοκιών για τους πολλούς. Η πραγματικότητα όμως θα καλύψει λίγους. Ή πάρα πολύ λίγους. Αυτό συμβαίνει και στην Αίγινα και τίποτε δεν συγκλίνει σε μια ανακατανομή εισοδήματος από τον τουρισμό. Από την πλευρά των 200 μέτρων της παραλίας της πόλης κυριαρχεί το πρόσχημα ότι κάποιος κόσμος βολεύεται με «τα νόμιμα» έστω κι αν εργάζεται διπλάσιο χρόνο («πληρώνεται από τα πουρμπουάρ» λένε) ή παίρνει λιγότερα, αλλά «νέος είναι ακόμα». Πόσος κόσμος είναι αυτός; Από την πλευρά των 200 μέτρων ιερού μπετόν ως πρόσχημα παραμένει «η φιλάνθρωπος δράσις», έστω κι αν αυτή είτε δίδεται περιστασιακά ως τρόφιμα, είτε σε καθημερινή βάση ως ελεημοσύνη αποφεύγοντας πάντα κάθε αξιοπρεπή λύση είτε για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, είτε για την έναρξη λειτουργίας του Λεουσείου ως χώρος στέγασης για φτωχούς, είτε για την προσπάθεια -έστω- απλής χρήσης της εκκλησιαστικής περιουσίας για αγροτική καλλιέργεια ή κτηνοτροφία.

Ανάμεσα στα 200 μέτρα της παραλίας και στα 200 κυβικά ιερού μπετόν υπάρχει μια μικρή απόσταση η οποία ολοένα και μικραίνει.

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *