αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες

Aριθ. Πρωτ. 406 ΓΧ/ΙΣ/ΑΓΤ/ΜΛ          24 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της συζήτησε δια μακρών το δεύτερο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα: «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», και ομόφωνα αποφάσισε την πλήρη καταδίκη του, απαιτώντας την άμεση απόσυρσή του. Κατά την παραπάνω συνεδρίαση, ομόθυμα τα Μέλη Διοίκησης κατέληξαν ότι το Σχέδιο αυτό αποτελεί ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει για τους Έλληνες ναυτεργάτες, ιδιαίτερα για εκείνους που απασχολούνται στην επιβατηγό ναυτιλία.  Το Σχέδιο αυτό ουσιαστικά καταργεί  εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά,  μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση στην Ακτοπλοΐα, ενώ προκειμένου για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζει τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μια και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος. 

Ακόμη, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας ασχολήθηκε και με άλλα πρώτης προτεραιότητας για τους Έλληνες ναυτεργάτες θέματα, όπως η μη υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, η συνέχιση για πολλούς μήνες της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών στα πληρώματα πλοίων της Ακτοπλοΐας, η επιβολή της άδικης και εξοντωτικής φορολογίας εισοδήματος στους ναυτεργάτες και άλλα.

Ύστερα από τα παραπάνω, ομόφωνη υπήρξε η απόφαση, με μυστική ψηφοφορία, της Διοίκησης της Ομοσπονδίας για κάθοδο σε Πανελλαδική 48ωρη απεργία, με προοπτική κλιμάκωσης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την 31 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 06.00.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της παραπάνω απεργίας περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα:

Άμεση ανάκληση του παραπάνω νομοσχεδίου

• Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς.

• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων

• Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας

Δημοσιεύθηκε από

sxedia

Η σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας είναι ένα τοπικό ιστολόγιο το οποίο στο μέτρο του δυνατού παρεμβαίνει στα τοπικά δρώμενα είτε αναλύοντας το τοπικό ζήτημα από μια διεξοδική ελευθεριακή κοινοτιστική πλευρά, είτε προτείνει σε συγκεκριμένα ζητήματα, είτε συλλέγει αλήθειες του σήμερα και του χτες που διώκονται. Δεν υποκαθιστά καμιά πραγματική επαφή και ανθρώπινη σχέση, δεν υποκαθιστά κάποιον πολιτικό ή κοινωνικό ιστό. Είναι μια σχεδία ιδεών και καλών προθέσεων. Προς το παρόν συνεργάζεται με το Μαρδικούλο της διπλανής πόρτας και με όποιον ή όποιαν επιθυμεί να έχει μια ελεύθερη, δημόσια φωνή χωρίς υποβολέα. Σχεδία στ' ανοιχτά της Αίγινας Δημοσιεύματα παλιά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο της Σχεδίας: http://sxediarchive.wordpress.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *